Publicitate | Harta site | Contact

Skut logo

Siemens logo_2017

Eisol logo

RDIF logo 2016

 

Azitrend logo_2018

 

 

 

 

Matrix logo_2017

 

Hesper logo

Morar sigla

 

Uniforce logo rosu bun

 Ippon sigla

 

 

Rottner Security logo

Power Solutions logo

Roky Randory logo

ATC logo

Protect logo

Sectra logo_2018

 Ariola logo_2018

 Scut Novador_logo_bun

 

 Activ sigla

 

Sisteme Control Acces, Pontaj Electronic, Supraveghere Video - RFID Shop

Cladirile de birouri inteligente, parte integranta a orasului inteligent

In ultima perioada auzim din ce in ce mai des sintagmele smart city, smart grid, smart buildings si IoT. Chiar daca sunt foarte la moda si ne aduc promisiunile tehnologice ale viitorului, este bine sa ne clarificam in primul rand ce insemna de fapt si cum ne ajuta sau ne fac viata mai buna.

Ce sunt cladirile de birouri inteligente?

Cladirile inteligente sunt cladiri care integreaza si gestioneaza informatiile, ocupantii, sistemele cladirii, materialele si constructia ca un intreg sistem adaptabil, pentru a obtine performanta cladirii din punct de vedere al consumului de energie, eficientei, longevitatii cladirii, confortului si gradului de satisfactie al ocupantilor. Cladirile de birouri inteligente cresc productivitatea personalului, cresc eficienta energetica, reduc costurile de operare si optimizeaza utilizarea cladirilor.

Care sunt ingredintele care creeaza o cladire inteligenta?

Pe langa tehnologia de automatizare a sistemelor principale ale cladirii (climatizare HVAC ”Heating, Ventilation, Air Conditioning”, energie, ITC, securitate, iluminat, siguranta), prin utilizarea sistemelor BMS (Building Management System), in ultimii ani se pune accentul din ce in ce mai mult pe Internetul Lucrurilor (IoT - Internet of Things) pentru a conecta sisteme, astfel incat cladirile sa raspunda personalizat in functie de nevoile utilizatorilor. Rezultatul este o crestere a productivitatii prin asigurarea unui mediu optim ocupantilor cladirii, un cadru de wellbeing si acces facil la resurse.

Echipamentele IoT care au  venit sa completeze in ultimii ani cladiri inteligente sunt: senzori de ocuparea spatiului, senzori de temperatura, senzori de umiditate, contoare inteligente (smart meters), termostate inteligente, statii de incarcare electrica, precum si partea despre supraveghere video cu capacitatea de prelucrare automata a imaginilor.

Intr-o cladire inteligenta sistemele de comanda si control (BMS) realizeaza:
• Monitorizarea performantei cladirii
• Detectarea ineficientelor
• Diagnoza a cauzelor evenimentele aparute
• Realizarea de reglaje automate
• Alertarea funizorilor de servicii de facility management referitor la realizarea de actiuni corective

Din punctul de vedere al nevoilor utilizatorilor cladirilor inteligente (smart buildings), sistemele de automatizare realizeaza:
• Managementul echipamentelor cladirii
• Managementul energiei
• Cresterea productivitatii facility managementului
• Imbunatatirea utilizarii spatiului
• Adaptabilitatea/personalizarea spatiului fiecare utilizator
• Accesul facil la resurse si o buna gestionare a acestora
• Cresterea eficientei energetice

Cladire inteligenta nu inseamna doar tehnologie, ci si servicii "smart" bazate pe tehnologie. Serviciile smart sunt cele care mentin o cladire inteligenta in parametrii proiectati. Aceste servicii includ: mangementul utilitatilor si energiei, mentenanta predictiva, monitorizarea sistemelor cladirii, siguranta si securitate si, nu in ultimul rand, experinta consumatorului (consumer experience).

Cum se realizeaza o cladire inteligenta?

Pentru a ajunge la dezideratul de cladire inteligenta este necesara conlucrarea mai multor resurse fizice:
• Echipamente, instalatii si mobilier
• Senzori, echipamente de control, infrastructura digitala
• Automatizari si software de analiza si prelucrare a datelor

Din punct de vedere al factorilor umani implicati in realizarea, operarea si mentinerea unei cladiri inteligente, acestia sunt: arhitectii proiectanti, furnizorii de servicii de facility management, dezvoltatorii, proprietarii si chiriasii. Cladirile inteligente sunt parte a conceptului de oras inteligent (smart city). Acestea interactioneaza si pun in comun resurse pentru a raspunde nevoilor cetatenilor orasului, in conditii de sustenabilitate si impact mult mai redus asupra mediului decat cladirile traditionale.

Autor: Lucian Anghel (foto), Fondator si CEO, EnergyPal-TimePal Romania si Facility Management Services

Anuarul Firmelor de Securitate 2018

AFS 2018_cop1

Testimoniale

Dan Alistar, director general Alistar Security: “Portalului securitatesiprotectie.ro ii urez mult succes in promovarea industriei, in educarea publicului si in cresterea audientei.”

Valeria Bianu, consultant Sectia Comerciala a Ambasadei Suediei: "Dorim sa multumim si sa felicitam echipa Klaus Media Press pentru promptitudinea si profesionalismul cu care ne-au sprijinit in proiectul nostru! Speram ca acesta sa prinda viata si, astfel, sa avem ocazia sa colaboram impreuna cu echipa Klaus Media Press si pe mai departe! Felicitari, avem nevoie de profesionisti ca dvs!"

Mariana Morar, director Morar Paza si Protectie: "Anuarul Firmelor de Securitate si portalul www.securitatesiprotectie.ro sunt doua produse media utile si necesare pe piata de securitate privata din Romania"

Abonare la newsletter

Avem 43 vizitatori și niciun membru online