Publicitate | Harta site | Contact

Skut logo

Siemens logo_2017

Eisol logo

RDIF logo 2016

 

Azitrend logo_2018

 

 

 

 

Matrix logo_2017

 

Hesper logo

Morar sigla

 

Uniforce logo rosu bun

 Ippon sigla

 

 

Rottner Security logo

Power Solutions logo

Roky Randory logo

ATC logo

Protect logo

Sectra logo_2018

 Ariola logo_2018

 Scut Novador_logo_bun

 

 Activ sigla

 

Sisteme Control Acces, Pontaj Electronic, Supraveghere Video - RFID Shop

Interviu cu Stelian Arion, Director General Secant Security, Membru al juriului OSPA 2017

OSPA: Cum apreciati initiativa aducerii Premiilor OSPA in Romania?
Stelian Arion: E o initiativa buna, este un proiect care inseamna foarte mult pentru vizibilitatea noastra, a celor care lucram in domeniul securitatii private. Este important ca un asemenea eveniment ne mobilizeaza pe cei care lucram in acest domeniu si, chiar daca unii nu au participat la editia din 2016, probabil ca se gandesc ca nu ar fi rau sa se implice in editiile viitoare. OSPA este genul de eveniment care ne ofera posibilitatea de a arata si celor din afara sectorului ca ceea ce facem este important pentru comunitate si ca putem fi mandri de aceasta. Pentru editia inaugurala, eu cred ca ne-am atins scopul.

OSPA: Cum a aratat OSPA 2016 din perspectiva unui jurat?
Stelian Arion: Este foate bine ca “am importat” din afara cu toate componentele programul OSPA, de la modul de organizare si pana la criterii de jurizare si la Gala de premiere, caci DA, noua inca ne plac mai mult lucrurile care se fac in afara, chiar daca in esenta ele sunt simple. Dar, atentie, chiar daca am spus ca lucurile sunt simple in esenta lor, aceasta nu inseamna ca a satisface criteriile de jurizare nu necesita un efort sustinut si un grad ridicat de pricepere.

OSPA: Si unde a aratat OSPA 2016 ca ar mai fi de lucrat?
Stelian Arion: Cred ca in special in privinta prezentarii aplicatiilor ar mai fi loc pentru imbunatatiri, caci exista o anumita schema de apreciere, un set de criterii de jurizare si ar fi foarte bine daca si candidatii ar urmari aceste criterii in prezentarea proiectelor lor, criterii care sunt expuse in ghidul de inscriere in concurs. Multe din dosarele depuse nu numai ca nu respecta aceste criterii, dar fie nu ofera suficiente detalii tehnice, fie nu releva importanta, castigul social al implementarii solutiei.

OSPA: Avand in vedere ca veti fi in juriu si la editia din 2017 a premiilor OSPA, care ar fi sfatul pe care l-ati da celor care vor sa se inscrie in concurs?
Stelian Arion: Sfatul meu ar fi sa citeasca cu mare atentie ghidul de elaborare a prezentarii proiectului si sa-l urmeze cat mai aproape de spiritul si litera lui: detaliile trebuie sa fie exact cele cerute in instructiuni.

OSPA: La editia din 2016, care au fost elementele care au “punctat” cel mai mult?
Stelian Arion: Anul trecut – si cred ca si ceilalti membri din juriu au facut la fel - eu am apreciat extra-ordinarul, realizarile “speciale”, am avut un software foarte interesant pentru analiza de risc si un sistem pentru gestionarea sistemelor de securitate dintr-o retea bancara, sistem care, pentru prima oara, evidentiaza gestionarea cheltuielilor. Al doilea criteriu a fost cel al valorii proiectului, atat din punct de vedere profesional cat si din punct de vedere al impactului pe care implementarea lui a avut-o pentru client in particular si pentru societate, in general. Este foarte important ca exista aceste produse care “fac un pas in plus” fata de ceee ce facem noi – ceea ce este obiectivul principal al muncii noastre – managementul riscului de securitate si  preventia  actului infractional. Nu in cele din urma, am avut in vedere prezentarea in sine a proiectului, felul in care concurentii au stiut sa-si “vanda” proiectul.

OSPA: Care au fost elementele de noutate majora ale celor doua proiecte castigatoare pe care le aminteati?
Stelian Arion: Pe fundalul discutiilor privind obligativitatea firmelor de a-si face o evaluare de risc, o companie a venit cu un soft inteligent care ajuta evaluatorii de risc sa standardizeze un pic metodologia de lucru. In cel de al doilea caz, avem un soft care gestioneaza costurile de securitate astfel incat clientii sa realizeze ca securitatea nu este doar “o cheltuiala” ci aduce si beneficii care sunt cuantificabile financiar. Ca o butada, as putea spune ca “prin lipsa unei pagube ai deja un profit”, insa putini gandesc asa.

OSPA: Va asteptati la noutati de acelasi nivel si in anul acesta?
Stelian Arion: Cine stie? In genere, asemenea produse se dezvolta in ani de zile de munca, si nu stiu in ce masura si in acest an companiile care au participat anul trecut vor reusi sa aduca in fata juriului alte proiecte noi, la fel de mari. Sau poate o sa avem noi concurenti, care nu au fost la OSPA 2016 si care-si vor prezenta realizarile la OSPA 2017.

OSPA: Ce poate insemna un premiu OSPA pentru o companie din domeniul securitatii private?
Stelian Arion: Un premiu OSPA poate insemna o recunoastere a excelentei in munca si o buna ocazie de a se face cunoscuta, de a folosi premiul ca un instrument de marketing foarte valoros si eficient. Un premiu OSPA iti ofera o mai mare vizibilitate si, cu un plus de abilitate in comunicare, il poti valorifica.

OSPA: Care sunt cele mai importante provocari cu care se confrunta piata de Securitate privata din Romania?
Stelian Arion: Cred ca cea mai mare provocare a noastra este aceea de a ne face inteles “produsul”, caci beneficiarul intelege mai putin ce inseamna “nevoia de securitate”. Din pacate, consultanta in domeniu a fost prost inteleasa pana acum, in conditiile in care ea ar fi trebuit sa medieze, practic, intre beneficiar si firmele furnizoare de servicii si de tehnica de securitate. Dar acest lucru nu este specific numai Romaniei. O a doua provocare este legata de schimbarea gamei de amenintari si vulnerabilitati, pe masura ce trecem spre sistemele cibernetic-fizice ce au inceput sa apara. Aceasta combinatie intre sistemele IT si sistemele fizice vor duce la schimbarea sistemelor de Securitate, iar centrul de greutate se muta spre securitatea cibernetica.

OSPA: Securitatea fizica si securitatea cibernetica sunt doua sectoare separate?
Stelian Arion: Nu, din contra! Securitatea fizica si securitatea cibernetica sunt doar doua aspecte complementare ale securitatii si ele trebuie analizate din perspectiva managementului riscului la securitate integrat, pe care in acest moment trebuie sa le privim in toata complexitatea legaturilor dintre ele. Recent la conferinta ARTS am avut o masa rotunda pe aceasta problema, iar subiectele au fost atat de interesante incat mi-e greu sa spun ca in acest moment am avea si un raspuns la ele. Pe de alta parte, noi, actorii din securitatea fizica, trebuie sa ne intrebam cum va trebui sa evoluam ca sa nu ramanem simple anexe ale firmelor de cyber-security sau ale firmelor de IT care se ocupa cu acest tip de probleme.

OSPA: Bine, dar in ultima vreme amenintarile cibernetice au devenit amenintari reale!
Stelian Arion: Exact! Daca pana acum o amenintare de genul Wanacry era un simplu ransomware care infecta computerele unor persoane sau ale unor firme pentru a obtine – pentru cateva sute de dolari -  rascumparari de date, acum am vazut cum, in Marea Britanie, el a atacat sistemul medical in totalitatea lui. Imaginati-va ce ar insemna un asemenea atac combinat cu o alta catastrofa si in care spitalele nu ar putea functiona din cauza ca nu ar avea acces la sistemul de emitere a internarilor, a foilor de observatie  etc. Ganditi-va ce ar fi un asemenea atac la reteaua electrica, la sistemele de comunicare date cu avioanele comerciale aflate in zbor, la sistemele de avertizare pentru nave.

OSPA: Putem face scenarii apocaliptice mai abitir ca la Hollywood!
Stelian Arion: Aici mai avem o zona sensibila, in care suntem implicati, aceea de “business continuity” aceea de a fi pregatit din toate punctele de vedere – inclusiv al securitatii – sa raspunzi la un dezastru. Din pacate, multi manageri raspund “asa ceva nu mi se poate intampla mie!” si, de foarte multe ori, m-am vazut pus in situatia de a le arata ca au mai fost cazuri in trecut si ca este de datoria mea sa-i ajut sa-si pregateasca oganizatia pentru a face fata neprevazutului, in forma cea mai grava cu putinta.

OSPA: Care este reactia institutiilor de stat la discutii pe un asemenea subiect?
Stelian Arion: Nu vreau sa intru in detalii, dar autoritatile statului sunt mult in urma in acest domeniu si consider ca este de datoria noastra, a organizatiilor noastre profesionale, sa impartasim din expertiza noastra in domeniu. De multe ori ne vedem pusi in situatia de a discuta o singura problema  “mare” cu mai multe autoritati, caci fiecare dintre ele isi vede doar de “patratica” proprie, cand – de fapt - cheia rezolvarii problemei este sa o abordezi in complexitatea si unitatea ei.

OSPA: Ce e mai important, omul sau tehnologia?
Stelian Arion: Omul este cel mai important, chiar si atunci cand vorbim de tehnologie. Dar ce este cel mai important, este SOLUTIA de securitate, astfel incat consultanta sa gandeasca solutii de securitate, cei din tehnic sa proiecteze si sa livreze aparatura, cei din paza sa ofere serviciile iar cei care fac analiza de risc sa vada – in timp – daca solutia in ansamblul ei, este eficienta.  

Stelian Arion este actionar principal al Secant Security SRL, activand in domeniile securitate fizica, securitatea informatiei, protectia infrastructurilor critice, managementul riscului, managementul continuitatii. Experienta sa de peste 25 de ani in domeniu include perioade de activitate in cadrul Institutului pentru Tehnologii Avansate si al regiei autonome Rasirom. Este inscris in Registrul National al Evaluatorilor de Risc la Securitatea Fizica.

Stelian Arion este absolvent de studii universitare in electronica si telecomunicatii, in management si are specializari in proiectarea sistemelor de securitate, evaluarea riscului de securitate fizica, auditarea sistemelor de management al securitatii informatiei, management de proiect.

Are o sustinuta activitate in domeniul asociatiilor profesionale de profil, fiind vicepresedinte al ARTS, vicepresedinte al ANERSF, membru in ARPIC si in Consiliul Director al Federatiei Serviciilor de Securitate, precum si in domeniul standardizarii, ca presedinte al Comitetelor tehnice ale ASRO: ‘Sisteme de alarma’ si ‘Securitatea informatiei’. Domnul Arion este activ si in domeniul formarii profesionale ca lector in cadrul ARTS si IBR.

A consemnat Ovidiu Constantinescu.

Anuarul Firmelor de Securitate 2018

AFS 2018_cop1

Testimoniale

Dan Alistar, director general Alistar Security: “Portalului securitatesiprotectie.ro ii urez mult succes in promovarea industriei, in educarea publicului si in cresterea audientei.”

Valeria Bianu, consultant Sectia Comerciala a Ambasadei Suediei: "Dorim sa multumim si sa felicitam echipa Klaus Media Press pentru promptitudinea si profesionalismul cu care ne-au sprijinit in proiectul nostru! Speram ca acesta sa prinda viata si, astfel, sa avem ocazia sa colaboram impreuna cu echipa Klaus Media Press si pe mai departe! Felicitari, avem nevoie de profesionisti ca dvs!"

Mariana Morar, director Morar Paza si Protectie: "Anuarul Firmelor de Securitate si portalul www.securitatesiprotectie.ro sunt doua produse media utile si necesare pe piata de securitate privata din Romania"

Abonare la newsletter

Avem 29 vizitatori și niciun membru online