Publicitate | Harta site | Contact

Skut logo

Siemens logo_2017

RDIF logo 2016

 

Azitrend logo_2018

 

 

 

 

Matrix logo_2017

 

Hesper logo

Morar sigla

 

Uniforce logo rosu bun

 Ippon sigla

 

 

Rottner Security logo

Power Solutions logo

Roky Randory logo

ATC logo

Protect logo

Sectra logo_2018

 Ariola logo_2018

 Scut Novador_logo_bun

 Livco sigla

 

 Activ sigla

 

Sisteme Control Acces, Pontaj Electronic, Supraveghere Video - RFID Shop

Tehnologia camerelor de supraveghere in societatea moderna

Desi in fiecare societate se gaseste mereu cate un bau-bau precum frica de criminali, hoti, violatori, soferi care conduc ilegal sau alte motive care pun in pericol securitatea publica sau chiar nationala, se pare ca cel mai temut inamic in civilizatiile avansate ale planetei este terorismul. Dupa actele de terorism din jurul lumii, securitatea a fost pusa sub semnul intrebarii. Aeroporturile, zonele de tranzit, strazile, zonele comerciale au fost impanzite de camere de supraveghere de ultima generatie. Cu toate ca alergia la alune omoara mai multi oameni decat terorismul in SUA, propaganda si masurile luate in imbunatatirea securitatii au ajuns la ordinul miliardelor de dolari. Se justifica efortul financiar considerand problemele reale ale societatii? Acest boom al investitiilor in securitate in societatile dezvoltate dupa toata propaganda legata de terorism a fost o masura buna?

Chiar si in Romania observ acest trend. Strazi, locuri comerciale pline de camere speed dome sau mici si mari comercianti care isi aloca buget pentru aceasta tehnologie de sisteme de supraveghere video. Sa fie societatea moderna o jungla in care ne temem de pradatori la tot pasul sau sa privim totul ca o masura de precautie? Haideti sa vedem ce beneficii si ce critici atrage aceasta tehnologie de supraveghere video.

O retea instalata de camere de supraveghere pe strazile oraselor si in locurile publice creste sansele de a prinde un criminal si poate genera o cantitate mare de dovezi. De asemenea, pentru multi cetatateni poate reprezenta un sentiment de siguranta, cu gandul ca „baietii rai” sunt supravegheati. Totusi, adeptii confidentialitatii si alti cetateni trec cu greu peste ideea ca Big Brother le monitorizeaza fiecare miscare in locurile publice.

Totusi, programele soft de recunoastere a fetei si alte tehnologii de ultima generatie fac din camerele de supraveghere un adevarat aliat al organelor legii. In momentul de fata, aceste softuri pot detecta si cauta automat dupa informatii vitale, precum fata specifica a unei persoane, creand de asemenea o baza de date uriasa.

Sa luam ca exemplu doua atentate criminale, precum cel din Boston (2013) si Londra (2005). In cazul Boston, autoritatile au colectat imagini de la sistemele de supraveghere guvernamentale, private si ale fotografiilor facute cu smartphone-ul. In 3 zile, cei de FBI au realizat portretul a 2 suspecti, comparativ cu cazul din Londra, cand miilor de anchetatori le-au luat saptamani sa verifice imaginile sistemelor CTTV ale orasului. La o diferenta de 8 ani se observa progrese clare de software si algoritmi in ceea ce priveste tehnologia camerelor de supraveghere.

Orase sub supraveghere video

•    Londra
In marile orase ale lumii, in vremea terorismului, cineva vegheaza in majoritatea timpului. Camerele folosite in Londra sunt parte a sistemului de supraveghere detaliat si sofisticat „Ring of Steel”, care combina aproape jumatate de milion de camere de supraveghere, blocaje rutiere si cititoare de inmatriculare pentru a monitoriza inima orasului. Instalat in 1998, acest sistem este unul dintre cele mai avansate din lume si permite autoritatilor sa monitorizeze pe oricine intra sau iese din centrul Londrei.
Totusi in ceea ce priveste eficienta acestor camere sunt inca semne de neliniste. In 2008 doar o crima a fost rezolvata pentru fiecare 1000 de camere, conform datelor comunicate de politie, iar costul sistemului de supraveghere a costat 800 milioane dolari in ultimii 4 ani.
•    New York
Conceput dupa modelul londonez, in New York (Manhattan) sunt monitorizate 4000 de camere si cititoare de inmatriculare. Proiectul foloseste date de la camerele private, cat si cele publice, fiind monitorizate 24h de NYPD.
Folosind tehnologia de detectie faciala si de obiecte, politia poate monitoriza populatia si masinile pe o suprafata de 2.7 km patrati in Manhattan si chiar sa detecteze pachetele nesupravegheate. Investitia de 150 milioane dolari include, de asemenea, un numar de detectori de radiatii si blocaje automate ale strazii, care pot fi folosite in caz de urgenta pentru stoparea traficului.
•    Boston
Sistemul de supraveghere din Boston este mai mic decat cel din Londra si New York, chiar daca acest lucru se poate schimba in curand. In 2007, numarul declarat al camerelor a fost de 55. De atunci insa, sistemul a fost extins, iar autoritatile nu vor sa comenteze in legatura cu scopul aplicarii lor.

Acestea sunt cateva exemple de orase ale lumii in care se foloseste cu succes tehnologia supravegherii video, chiar daca exista si critici asupra eficientei lor si a costurilor ridicate. O alta problema cu care se confrunta autoritatile este cea legata de descurajarea infractorilor inainte de a efectua infractiunea. Se pare ca nici tehnologia de ultima generatie nu are efect de impiedicare.

Tehnologia de recunoasterea a fetelor

Volumul, calitatea camerelor precum si a senzorilor camerelor de supraveghere video sunt perfectionate treptat, astfel incat supravegherea orasele avanseaza la recunoasterea fetei si a obiectelor pentru perfectionarea calitatii datelor.

„Descriem tot ce este intr-un video si mai apoi stocam informatia intr-o baza de date” a comunicat Al Shipp, CEO al unei companii (3VR) din San Francisco care produce aceste tehnologii de detectie a fetei.

Acest soft poate identifica obiectele dupa forma, marime si culoare. Poate citi placutele de inmatriculare a masinilor si a le recunoaste. Cand vine vorba de persoane, programul poate detecta sexul, varsta aproximativa, starea mentala si alte informatii demografice relevante. Folosind mai multe camere, se pot monitoriza tiparele persoanelor si cateva comportamente. Focuseaza automat cu zoom fata oricarei persoane si le identifica dupa cateva trasaturi umane, precum distanta dintre ochi sau forma nasului.

Toate aceste informatii sunt stocate intr-o baza de date. Astfel metoda traditionala in care un investigator caruia ii lua ore nesfarsite de vizionare pentru a investiga un caz, poate fi rezolvata cu ajutorul softului intr-un minut.

De exemplu, se pot efectua cautari pentru orice persoana care a intrat in magazinul x intre orele 8 si 11 al unei seri specifice, sa se extraga timpii in care masini specifice au intrat si au iesit dintr-o parcare sau imagini despre fiecare persoana care a intrat intr-o cladire de-a lungul unui an.

Probleme legate de confidetialitatea vietii private

Activistii libertatilor civile sunt ingrijorati de felul in care se poate abuza de aceasta tehnologie. Cu camerele din orasele lumii, toate conectate la aceeasi baza de date, miscarea unei persoane poate fi monitorizata de-a lungul locatiilor, tarilor chiar si continentelor.

„Ne place sa credem ca exista o oarecare intimitate in vietile noastre, in care sa mergem in locuri unde probabil nu dorim ca guvernul sa stie” a declarat un aparator al libertatilor civile.

O alta ingrijorare este identificarea gresita a suspectilor. Cei care concep astfel de sisteme recunosc ca exista probabilitatea de comitere a erorilor si afirma ca PC-urile nu sunt acolo pentru a rezolva problema, ci sa asiste investigatorii prin inlaturarea informatiilor inutile.

Intrebarea finala pe care va las sa o interpretati este “Tehnologia de viitor a camerelor de supraveghere este dedicata sigurantei unei societati sau controlarii maselor?”

Articol scris de Adrian Popovici, Asistent Marketing SpyShop

Anuarul Firmelor de Securitate 2017

AFS 2017_cop1

Testimoniale

Dan Alistar, director general Alistar Security: “Portalului securitatesiprotectie.ro ii urez mult succes in promovarea industriei, in educarea publicului si in cresterea audientei.”

Valeria Bianu, consultant Sectia Comerciala a Ambasadei Suediei: "Dorim sa multumim si sa felicitam echipa Klaus Media Press pentru promptitudinea si profesionalismul cu care ne-au sprijinit in proiectul nostru! Speram ca acesta sa prinda viata si, astfel, sa avem ocazia sa colaboram impreuna cu echipa Klaus Media Press si pe mai departe! Felicitari, avem nevoie de profesionisti ca dvs!"

Mariana Morar, director Morar Paza si Protectie: "Anuarul Firmelor de Securitate si portalul www.securitatesiprotectie.ro sunt doua produse media utile si necesare pe piata de securitate privata din Romania"

Abonare la newsletter

Avem 12 vizitatori și niciun membru online