Publicitate | Harta site | Contact

Spy Shop_logo_22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Premium Security_logo_nou

 

 

 

 

Gal Security_logo_portal

 

 

 

 

 

 

 

Eisol logo

 

RDIF logo 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 Power Solutions logo

 

Infiintarea de societati de paza in subordinea primariilor nu este vazuta cu ochi buni de PSS.

Patronatul Serviciilor de Securitate din Romania (PSS.) isi exprima ingrijorarea cu privire la decizia de infiintare a unor firme de paza si protectie de catre consiliile locale si primarii, prin care va fi afectat atat mediul concurential pe piata serviciilor de securitate, si in acelasi timp, vor fi prejudiciate interesele cetatenilor platitori de taxe si impozite.

Aceste noi societati din subordinea autoritatilor locale, vor opera ca societati comerciale, ale caror cheltuieli de functionare sau eventuale pierderi vor fi acoperite din fonduri publice, adica din taxele si impozitele platite de contribuabili, inclusiv de catre societatile comerciale private de securitate care, astfel, vor ajunge in mod paradoxal sa-si finanteze propria concurenta.

Infiintarea de societati de paza, in subordinea primariilor, nu se justifica nici din punct de vedere al utilitatii si necesitatii. Asa cum se stie, autoritatile locale au deja structuri de paza si ordine publica, infiintate si platite din bani publici, respectiv Politia Locala si nu exista nicio ratiune sau justificare pentru ca autoritatile locale sa infiinteze alte structuri, respectiv societati comerciale de paza, care tot din banii contribuabililor sa indeplineasca aproximativ aceleasi functiuni ca si Politia Locala.

In continuare, se pune in mod legitim intrebarea: cum vor furniza servicii aceste societati catre autoritatile publice in subordinea carora se vor afla?

Vor evita legislatia achizitiilor publice, iar in cazul participarii lor la licitatii, pentru achizitii publice, alaturi de firmele private din piata, nu cumva se vor incalca principiile nediscriminarii, tratamentului egal, recunoasterii reciproce, transparentei, proportionalitatii si al asumarii raspunderii, prevazute la art. 2, alin. (2), lit. a) - f) din Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice.

In contextul celor prezentate, conducerea PSS. solicita public institutiilor statului, cu atributii si competente in aplicarea legislatiei specifice, sa intervina prompt pentru ca autoritatile locale sa adopte formele de paza, prevazute la art. 3, alin. (1) – (3) si art. 10 – 14 din Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor, cu modificarile si completarile ulterioare, republicata si sa asigure respectarea prevederilor art. 6, lit. h) din Legea politiei locale nr. 155/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.

Conform prevederilor statutului organizatiei noastre, Patronatul Serviciilor de Securitate (PSS.): ,,reprezinta, promoveaza, sustine si protejeaza interesele membrilor, in relatiile cu autoritatile publice, sindicatele, organizatiile guvernamentale sau non-guvernamentale, cu persoane fizice sau juridice, ori alte autoritati.”

De la infiintare si pana in prezent, PSS. a actionat in mod consecvent pentru promovarea spiritului de legalitate, a concurentei loiale si respectarea cerintelor Codului de conduita in afaceri, specific domeniului securitatii private.

Desi este un domeniu de activitate relativ tanar, industria serviciilor de securitate privata a devenit treptat tot mai complex, cuprinzand un numar de 2.036 de firme licentiate, cu 121.376 de salariati si cu o cifra de afaceri de 3.675.506.713 lei, conform ultimelor date si informatii furnizate de INS. Din ultimele date primite de la I.G.P.R., rezulta ca personalul firmelor de securitate privata a contribuit la prevenirea si constatarea unui numar de 14.452 de sustrageri, din care 12.709 au fost solutionate cu prinderea autorilor, 9.574 de persoane fiind predate Politiei pe baza de proces verbal si recuperate bunuri, in valoare de 6.599,82 de lei.

Decizia autoritatilor locale, de a infiinta societati comerciale in domeniul pazei si protectiei este de natura sa afecteze si mai mult mediul concurential, pe piata acestor servicii, care si asa este destul de viciata de practici anticoncurentiale.

Tinand cont de trecutul istoric nu foarte indepartat al tarii noastre, in care statul detinea monopolul afacerilor, ne intrebam si totodata tragem un semnal de alarma, daca nu cumva prin aceste decizii se va realiza o revenire la practicile economiei centralizate de stat care, dupa anul 1990, au fost inlocuite cu principiile liberalizarii si al economiei de piata.

Nadajduim ca apelul nostru va avea o rezonanta pozitiva, atat in randul autoritatilor, cat si al detinatorilor de bunuri si valori, care asteapta solutii corecte si concrete, spre beneficiul tuturor celor interesati.

SOVAR CONSTANTIN BOGDAN, Presedinte interimar al PSS.

Anuarul Firmelor de Securitate 2023

AFS 2023_coperta1

Testimoniale

Dan Alistar, director general Alistar Security: “Portalului securitatesiprotectie.ro ii urez mult succes in promovarea industriei, in educarea publicului si in cresterea audientei.”

Valeria Bianu, consultant Sectia Comerciala a Ambasadei Suediei: "Dorim sa multumim si sa felicitam echipa Klaus Media Press pentru promptitudinea si profesionalismul cu care ne-au sprijinit in proiectul nostru! Speram ca acesta sa prinda viata si, astfel, sa avem ocazia sa colaboram impreuna cu echipa Klaus Media Press si pe mai departe! Felicitari, avem nevoie de profesionisti ca dvs!"

Mariana Morar, director Morar Paza si Protectie: "Anuarul Firmelor de Securitate si portalul www.securitatesiprotectie.ro sunt doua produse media utile si necesare pe piata de securitate privata din Romania"

Abonare la newsletter

Avem 7 vizitatori și niciun membru online