Publicitate | Harta site | Contact

Spy Shop_logo_22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Premium Security_logo_nou

 

 

 

 

Gal Security_logo_portal

 

 

 

 

 

 

 

Eisol logo

 

RDIF logo 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 Power Solutions logo

 

Interviu cu Toma Cimpeanu, CEO al Asociatiei Nationale pentru Securitatea Informatica, Membru al juriului OSPA 2018

OSPA: Ce inseamna pentru dumneavoastra nominalizarea in juriul OSPA Romania?
Toma Cimpeanu: Ma onoreaza invitatia de a face parte din juriul OSPA Romania deoarece discutam despre singurele premii de excelenta din industria de securitate recunoscute international. In egala masura, ma bucur sa fiu implicat intr-un proiect care a reusit, de la an la an, sa aduca in lumina reflectoarelor companii si persoane care chiar au reusit sa performeze la nivel de excelenta in industria securitatii private. Nu in ultimul rand, ma alatur acestui proiect viu, care se adapteaza noilor provocari ale securitatii private.

OSPA: Va referiti la categoria cyber security, introdusa in editia 2017?
Toma Cimpeanu: Exact! Traim niste timpuri extrem de interesante, in care linia de demarcatie dintre real si virtual este din ce in ce mai incerta, in care mai toate entitatile – persoane fizice, juridice, publice, private etc. – si-au dezvoltat un alter-ego in spatiul virtual, alter-ego care pare sa devina din ce in ce mai activ si mai important. In acest context, era firesc ca OSPA sa-si indrepte atentia si sa evalueze din punct de vedere al perfomantei profesionale si companii sau profesionisti din domeniul securitatii cibernetice.

OSPA: Vi se pare oportuna o asemenea initiativa?
Toma Cimpeanu: Mi se pare nu numai oportuna, ci naturala si logica. Petrecem din ce in ce mai mult timp in lumea virtuala, fie ca este vorba de munca propriu-zisa, fie ca este vorba de alte activitati. Petrecem chiar mai mult timp in lumea virtuala decat in cea reala. Avem acum e-learning, iar noua generatie, ca ne place sau nu, invata mult mai multe din spatiul virtual decat invata la clasa. Tinerii pot invata acum, fara prea mare efort, dupa curricule predate in celalalt capat al lumii sau de catre universitati prestigioase la care – poate – nu o sa ajunga niciodata fizic. Am invatat sa lucram in echipe literalmente globale, echipe ai caror membri lucreaza impreuna si colaboreaza la un proiect desi, fizic vorbind, ei sunt raspanditi in toata lumea. Avem sedinte online, ne confruntam online cu competitori care sunt situati pe partea cealalta a globului. In lumea virtuala se patrunde acum foarte usor.

OSPA: A devenit securitatea persoanei virtuale la fel de importanta ca si securitatea persoanei reale?
Toma Cimpeanu: In acest moment, sunt, cred, la fel de importante. Nu stiu cum o sa fie in viitor. Trebuie sa avem in vedere ca indiferent unde se produce un atac sau o infractiune – in spatiul real sau in spatiul virtual – afectat este, in cele din urma, tot omul real... sau, ma rog, o companie reala. Tot noi, ca oameni, le resimtim, nu un alter-ego virtual sufera pentru noi. Daca cineva reuseste sa fure bani dintr-un cont, tot un om real sufera paguba, nu avatarul lui din lumea virtuala. Daca reputatia unei companii este atacata in mediul virtual, daca hackerii au reusit sa-i distruga site-ul sau sa-i penetreze serverele si sa-i fure date, tot compania reala are de suferit. Trebuie sa ne fie clar ca infractiunile virtuale au efecte directe in lumea reala asa ca riscurile din realitatea virtuala si cele din viata reala trebuie analizate cu exact aceeasi masura.

OSPA: Trebuie sa ne preocupe mai mult decat pana acum educatia pentru lumea virtuala?
Toma Cimpeanu: Cu siguranta! Exact asa cum iti inveti copilul ca nu este bine sa stea de vorba cu persoane necunoscute, sa nu accepte cadouri de la necunoscuti, sa nu se urce in masina unor necunoscuti, etc., tot asa, acum trebuie sa-i invatam sa nu posteze anumite poze pe retelele de socializare – de exemplu, poze cu toata familia in concediu – caci s-ar putea ca atunci cand te intorci acasa sa-ti gasesti casa sparta! Nu intra in vorba cu oricine pe Facebook, caci s-ar putea ca in spatele fetitei dragalase din poza sa fie, de fapt, un tip mare, paros si plin de tatuaje. Nu-ti da intalnire cu persoane pe care le-ai cunoscut pe Facebook, si asa mai departe!     

OSPA: Un fel de sapte ani virtuali de-acasa!
Toma Cimpeanu: Exact! Din pacate, in cele mai multe cazuri, parintii copiilor au mult mai putina experienta in spatiul virtual decat cei mici, care se simt in mediul virtual ca pestele-n apa.

OSPA: Situatia cyber-securitatii companiilor este cu mult diferita?
Toma Cimpeanu: Nu. Logica dupa care se produc faptele este aceeasi. Sa luam, de exemplu, situatia de acum a GDPR-ului. Ce ne spune noua legislatie? Ne spune ca trebuie sa avem grija ce date ies in afara organizatiei, sa vedem conditiile in care aceste date tranziteaza granita organizationala. In mediul real, pot lua un dosar la subrat si ies cu el. Cum previn acest fenomen? Il previn punand in aplicare un set de reguli de intrare si de iesire, cu registre de acces la documente, cu registre de autorizatii pentru scoaterea documentelor din cladire etc. In spatiul virtual avem exact aceeasi stuatie, numai ca datele nu se mai gasesc in bibliorafturi ci sunt stocate digital, in fisiere, pe servere sau pe memory-stick-uri.

OSPA: Cum vi s-a parut OSPA 2017, categoria cyber-security?
Toma Cimpeanu: Am fost impresionat de varietatea de solutii novatoare si m-am bucurat sincer ca am putut vedea ca atat de multi oameni se preocupa de acest domeniu si se straduiesc sa faca performanta la nivel mondial. Ar fi extraordinar daca am reusi ca premiantii OSPA Romania sa mearga si la OSPA Global, fiindca suntem foarte buni in acest domeniu! Romania este un performer in domeniul IT si acesta este unul din motivele pentru care aproape toate marile corporatii si-au stabilit centrul regional in tara noastra.

OSPA: Poate o companie romaneasca relativ mica sa se bata de la egal la egal cu mai-marii lumii in acest domeniu al ciber-security?
Toma Cimpeanu: Zic doar Bitdefender, lider mondial in domeniu. Dar sa nu-i uitam pe castigatorii OSPA Romania 2017, Cyber Smart Defence, o companie nu foarte mare, dar foarte buna in ceea ce face si care castiga contracte in toata lumea. Pentru ca sunt buni. Si as mai aduce un argument: Romania a castigat medalia de argint la ultimele editii ale campionatului european de securitate cibernetica, asa ca si viitorul arata frumos.

OSPA: O ultima intrebare: ce i-ati sfatui, in calitate de jurat, pe candidatii la OSPA 2018?
Toma Cimpeanu: Sa fie creativi. Copiind, nu o sa fii niciodata mai bun decat cel de la care ai copiat.

Toma Cimpeanu a absolvit ca sef de promotie Facultatea de Matematica si Facultatea de Automatizari si Calculatoare, are doctoratul si un master in sisteme de coordonare si control, precum si un MBA la o universitate britanica. In ultimii 17 ani a ocupat pozitii de conducere in institutii publice si companii private – Secretar de Stat in Ministerul pentru Societatea Informationala, Presedinte al Societatii Nationale de Radiocomunicatii, Membru al Board-ului TAROM si Informatica Feroviara, Director de Dezvoltare al grupului SCOP Computers, eSign Romania si TotalSoft. De asemenea, a fost reprezentantul Romaniei si Membru al Board-ului ENISA, Presedinte al Agentiei pentru Serviciile Societatii Informationale si Vicepresedinte al Centrului National "Romania Digitala". Si-a legat numele de strategia eRomania, sistemul national eLicitatie, proiectul Ro-Net, Ghiseul.ro si Punctul de Contact Unic al Romaniei. Toma Cimpeanu a activat in domeniul academic la Universitatea din Craiova si a condus operatiunile Institutului de Management si Dezvoltare Durabila, singura organizatie romaneasca care a coordonat la nivel global un grup de lucru al ONU. Din 2015, Toma Cimpeanu este CEO al Asociatiei Nationale pentru Securitatea Sistemelor Informatice.

Premiile pentru Excelenta Profesionala in Securitatea Privata (OSPA) recunosc si rasplatesc companiile, echipele si persoanele care lucreaza in sectorul securitatii private. Premiile sunt facute pentru a fi in acelasi timp independente si cuprinzatoare, oferind o oportunitate performerilor cu realizari de exceptie, furnizori sau utilizatori, pentru a primi recunoasterea comunitatii si a li se sarbatori succesele. Acest sistem de premiere este un format al World Excellence Awards® si a fost initiat in 2015, an in care s-au si organizat primele trei Gale OSPA, in Norvegia, Australia si Germania. Astazi, premiile OSPA sunt prezente in 8 tari, iar multe altele se pregatesc sa se alature acestui club select.

A consemnat Ovidiu Constantinescu.

Anuarul Firmelor de Securitate 2023

AFS 2023_coperta1

Testimoniale

Dan Alistar, director general Alistar Security: “Portalului securitatesiprotectie.ro ii urez mult succes in promovarea industriei, in educarea publicului si in cresterea audientei.”

Valeria Bianu, consultant Sectia Comerciala a Ambasadei Suediei: "Dorim sa multumim si sa felicitam echipa Klaus Media Press pentru promptitudinea si profesionalismul cu care ne-au sprijinit in proiectul nostru! Speram ca acesta sa prinda viata si, astfel, sa avem ocazia sa colaboram impreuna cu echipa Klaus Media Press si pe mai departe! Felicitari, avem nevoie de profesionisti ca dvs!"

Mariana Morar, director Morar Paza si Protectie: "Anuarul Firmelor de Securitate si portalul www.securitatesiprotectie.ro sunt doua produse media utile si necesare pe piata de securitate privata din Romania"

Abonare la newsletter

Avem 20 vizitatori și niciun membru online