Publicitate | Harta site | Contact

Spy Shop_logo_22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Premium Security_logo_nou

 

 

 

 

Gal Security_logo_portal

 

 

 

 

 

 

 

Eisol logo

 

RDIF logo 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 Power Solutions logo

 

Interviu cu Viorel Petcu, Director General al Onest Solutions, castigator OSPA Romania 2016 la categoria „Consultanti de Securitate (Evaluatori de Risc la Securitate Fizica)”

OSPA: Ce au insemnat Premiile OSPA pentru dumneavoastra si compania pe care o conduceti?
Viorel Petcu: Pentru noi, Premiile OSPA au insemnat un alt pariu, un pariu cu noi insine - in primul rand - si – in al doilea rand – cu specialistii din domeniul nostru. Am vrut sa vedem daca putem intra intr-o competitie organizata si jurizata dupa criterii internationale si sa castigam. Noi lucram intr-o zona extrem de nisata, a dezvoltarii de produs de tip COTS, unde interactiunea si feed-back-ul de la client sunt esentiale. Reactiile pe care le-am avut de la clientii nostri au fost intotdeauna pozitive, aprecierile lor fata de efortul nostru si fata de rezultate au fost bune, dar doream sa vedem cum performam si in raport cu criteriile setate de expertii din sectorul nostru de activitate. Am considerat inscrierea la Premiile OSPA ca o ridicare a stachetei profesionale, o verificare – daca vreti – a faptului ca suntem pe drumul cel bun.

OSPA: Care a fost cel mai dificil moment in procedura de inscriere in concurs?
Viorel Petcu: Cel mai greu moment a fost acela de a lua decizia de a participa: sa ne inscriem, sa nu ne inscriem; o fi bine, o fi rau; suntem noi de OSPA, nu suntem noi de OSPA. Era prima editie, era o noutate – in special criteriile de jurizare erau cu totul noi – asa ca trebuia sa facem saltul in necunoscut. Cred ca declicul deciziei de a ne inscrie s-a produs in momentul in care ne-am dat seama ca suntem, totusi, o firma de cercetare-dezvoltare, iar noi suntem “cercetatori” nu numai prin profesie ci si prin spirit, asa ca a ne seta noi provocari si a ne juca cu necunoscutul sunt a doua noastra natura. Sigur, puteam sa nu castigam, dar atata timp cat crezi ca ai 10-15% sanse de castig, merita sa participi!

OSPA: Totusi, cat de dificila a fost redactarea aplicatiei de inscriere?
Viorel Petcu: A fost relativ dificila, dar nu pe atat de dificila pe cat a fost luarea deciziei de a ne inscrie in concurs. Probabil ca dificil a fost sa gasim proportia corecta intre a oferi o descriere tehnica exhaustiva a aplicatiei noastre “Matrisk” si, in acelasi timp, sa oferim juriului – care in majoritate covarsitoare nu era expert nici in scrierea de aplicatii si nici in analiza de risc la securitatea fizica – sa inteleaga importanta muncii noastre si a produsului pe care l-am dezvoltat. Vedeti, noi suntem cercetatori – eu insumi sunt cercetator cu o mare experienta in domeniul cercetarii cu aplicatii atat civile cat si militare – si ne place sa vorbim mult despre munca noastra, dar o facem – de cele mai multe ori – in termeni strict tehnici, iar importanta “sociala” a produsului o trecem, oarecum, pe plan secund. Ori la OSPA ni se cerea exact acest lucru: sa prezentam contributia pe care produsul nostru o are la dezvoltarea domenului lui de aplicare, care este “valoarea lui adaugata” si cum influenteaza el pozitiv munca celor care se folosesc de el. In cele din urma, am reusit – zic eu - sa gasim acel mix fericit intre detaliile strict tehnice si implicatiile mai largi ale produsului pentru piata de securitate privata pe care sa le inteleaga cu usurinta si cei care nu sunt strict experti in domeniul analizei de risc la securitatea fizica.

OSPA: Si ati castigat!
Viorel Petcu: Da.

OSPA: Ce a insemnat castigarea unui Premiu OSPA?
Viorel Petcu: O, foarte multe! In primul rand a avut un impact colosal asupra echipei, caci lucrand in cercetare-dezvoltare, aveam in primul rand nevoie de o confirmare ca ceea ce facem este ok. In al doilea rand, a insemnat o doza dubla de entuziasm si de incredere in fortele noastre, caci una este sa-ti spuna acest lucru clientul tau - cu care ai o relatie buna si apropiata si care este oarecum membru al echipei – si alta este ca aceasta recunoastere sa vina din partea unor experti independenti, care ti-au analizat munca in conformitate cu un set de criterii validate international.
Noi sunem o echipa relativ mica, dar avem convingerea ca prin ceea ce facem, prin munca noastra de creatie si de cercetare, contribuim la dezvoltarea acestei natii. Poate sa para ca spun “cuvinte mari”, dar asta este ce cred eu, ce credem noi, anume ca ne putem dezvolta ca natiune doar daca cream ceva nou, nu doar consumand ceea ce fac altii sau daca fabricam doar ce proiecteaza altii.
In alta ordine de idei, am crescut masiv in ochii celorlalti “actori” de pe piata de securitate privata, s-a produs, cum sa spun eu, un fel de “luminare”, ca si cum brusc s-a aprins un reflector ce ne-a prins – pe noi si produsul nostru - in raza lui. Aveam aceasta referinta de “castigator OSPA” asa ca am fost invitati sa vorbim la conferinta pentru evaluarea riscului de Securitate fizica, la conferinta anuala a Asociatiei Romane pentru Tehnica de Securitate.
In al treilea rand, am beneficiat de un plus enorm de capital de incredere din partea clientilor existenti si potentiali, caci acum nu mai spuneam doar noi “vai, ce buni suntem si ce produs destept avem”, sunt si o suma de experti care certifica cum ca rezultatele muncii tale sunt valoroase. Am avut unele discutii cu potentiali clienti care, dupa ce initial ne spusesera “sigur, e frumos ce faceti, o sa ne mai auzim”, au trecut la “sigur, e frumos ce faceti, hai sa ne vedem maine, sa discutam mai concret”… si aceasta datorita premiului OSPA.
In al patrulea rand, am avut surpriza sa vedem ce inseamna un premiu OSPA in ochii altor colegi cercetatori din strainatate, care stiau de premiile OSPA de la ei din tara si care au tinut sa ne felicite pentru succesul nostru. Ce poate fi mai onorant?

OSPA: Ca ati adus vorba de colegii cercetatori. Ce va atrage mai mult: cercetarea fundamentala sau cea aplicata?
Viorel Petcu: Cu siguranta ca si cercetarea fundamentala isi are locul si rolul ei in dezvoltarea unei natiuni sau a omenirii in ansamblu, dar - in ceea ce ma priveste – sunt atras de cercetarea aplicata, cea care rezolva probleme si plateste facturi, daca pot sa ma exprim asa. Noi, ca firma, suntem implicati in multe proiecte de cercetare la nivel international si ne facem bine treaba pe bucatile care ne revin.

OSPA: Este greu sa faci cercetare in Romania?
Viorel Petcu: Oriunde este greu sa faci cercetare fara a avea un cadru legislativ si financiar stabil, generos si care sa raspunda rapid schimbarilor, caci azi avem un set de teme de cercetare, peste jumatate de an putem avea un nou set de prioritati. Din pacate, in Romania, se pare ca ne pierdem instinctul de a cerceta, de a inova, de a aduce ceva nou, cu consecinte devastatoare nu numai din punct de vedere economic sau militar, caci nu poti supravietui in lumea contemporana doar producand ce au inventat altii sau mutand dintr-o parte in alta ceea ce produc altii. In ceea ce ma priveste, ca cercetator, ca formator in domeniu, am militat si o sa continui sa militez pentru incurajarea cercetarii romanesti.

OSPA: Unde se afla piata securitatii private in Romania, din punctul dumneavoastra de vedere?
Viorel Petcu: Noi operam pe o nisa extrem de mica din piata securitatii private, respectiv cea a analizei de risc la securitatea fizica, nisa extrem de dinamica si – in acelasi timp –volatila din punct de vedere legislativ. Noi oferim solutii care faciliteaza efectuarea analizelor de risc pe baza modelarii obiectivelor prin intermediul activelor, amenintarilor si riscurilor aferente. Asteptam ca legislatia in domeniu sa fie, in cele din urma, implementata pentru a vedea cat de mare – din punct de vedere economic – este ea.

OSPA: Veti participa la OSPA 2017?
Viorel Petcu: Suntem in faza de deliberare.

OSPA: De ce, vreti sa va retrageti in glorie, dupa castigarea premiului de anul trecut?
Viorel Petcu: A, nu, Doamne-fereste! Vrem sa participam cu un nou produs si v-am spus la inceput ca cel mai greu pentru noi, in 2016, a fost sa deliberam si sa ne decidem: “Ne inscriem sau nu ne inscriem?; “Suntem noi de OSPA sau nu suntem de OSPA?”; “O fi bine sau o fi rau?” Acum stim, e bine!

Viorel Petcu este un expert in cercetare aplicata pentru securitate si aparare, cu o expertiza extinsa in proiectarea sistemelor, dezvoltarea de produse si consultanta. Este co-fondator si director general al ONEST SOLUTIONS – o echipa entuziasta de cercetare-dezvoltare condusa de pasiunea pentru excelenta si un puternic angajament in a furniza cele mai bune produse si servicii. MATRISK – un instrument informatic complex pentru evaluarea riscului la securitatea fizica este una dintre realizarile sale importante. MATRISK raspunde unei nevoi critice: o metodologie clara si simpla dublata de un instrument informatic, care face posibila o evaluare a riscului la securitatea fizica exhaustiva si eficienta. MATRISK este o alegere inteleapta pentru ca se adreseaza domeniului evaluarii de risc la securitatea fizica, permitand obtinerea unor rezultate masurabile, ceea ce l-a transformat intr-o optiune valoroasa pentru evaluatori si managerii de securitate.

A consemnat Ovidiu Constantinescu.

Anuarul Firmelor de Securitate 2023

AFS 2023_coperta1

Testimoniale

Dan Alistar, director general Alistar Security: “Portalului securitatesiprotectie.ro ii urez mult succes in promovarea industriei, in educarea publicului si in cresterea audientei.”

Valeria Bianu, consultant Sectia Comerciala a Ambasadei Suediei: "Dorim sa multumim si sa felicitam echipa Klaus Media Press pentru promptitudinea si profesionalismul cu care ne-au sprijinit in proiectul nostru! Speram ca acesta sa prinda viata si, astfel, sa avem ocazia sa colaboram impreuna cu echipa Klaus Media Press si pe mai departe! Felicitari, avem nevoie de profesionisti ca dvs!"

Mariana Morar, director Morar Paza si Protectie: "Anuarul Firmelor de Securitate si portalul www.securitatesiprotectie.ro sunt doua produse media utile si necesare pe piata de securitate privata din Romania"

Abonare la newsletter

Avem 17 vizitatori și niciun membru online