Publicitate | Harta site | Contact

Skut logo

Siemens logo_2017

RDIF logo 2016

 

Azitrend logo_2018

 

 

 

 

Matrix logo_2017

 

Hesper logo

Morar sigla

 

Uniforce logo rosu bun

 Ippon sigla

 

 

Rottner Security logo

Power Solutions logo

Roky Randory logo

ATC logo

Protect logo

Sectra logo_2018

 Ariola logo_2018

 Scut Novador_logo_bun

 Livco sigla

 

 Activ sigla

 

Sisteme Control Acces, Pontaj Electronic, Supraveghere Video - RFID Shop

Sistemele de securitate cu ceata – singura solutie de protectie activa din lume

Articol de ing. Dan Belai (foto), Managing director PROTECT Romania

Odata cu infiintarea primei banci comerciale din lume in anul 1472, banii si valorile erau pastrate in lazi din fier forjat dotate cu incuietori complicate. Franz Wertheim a observat nevoia depozitarii in conditii de siguranta a obiectelor de valoare si la 1 septembrie 1852 a fondat in Viena o companie pentru fabricarea seifurilor rezistente la foc si la efractie.
De atunci, nu numai in Romania, dar in intreaga lume, nu s-a realizat o schimbare importanta de atitudine in ceea ce priveste realizarea protectiei mecanice. Astfel, in afara de marirea rezistentei la atacurile fizice (lovire, gaurire etc.) poate exista si o alta forma de protectie, care se bazeaza pe alte caracteristici umane decat forta fizica a infractorului (de ex. vazul).
In domeniul sistemelor electronice de securitate situatia este diferita. De la inventia din anul 1853 a sistemului de alarma la efractie de catre reverendul Augustus Russell Pope si inceperea productiei acestora de catre Edwin Holmes in 1858, s-au inregistrat progrese semnificative, domeniul fiind in continua dezvoltare. Aparitia semiconductoarelor, dezvoltarea tehnologiilor de productie, raspandirea pe scara larga a circuitelor integrate au asigurat conceperea si fabricarea detectoarelor inteligente, care functioneaza cu rate reduse de alarme false. Este de inteles ca odata cu efervescenta industriei securitatii electronice, atentia acordata protectiei mecanice a fost redusa datorita stagnarii dezvoltarii acesteia.
Aceasta tendinta incepe acum sa se schimbe. In afara de utilizarea incuietorilor, camerelor de tezaur, a seifurilor, sa vedem ce alta solutie de protectie a bunurilor si valorilor exista! Solutie care sa asigure nu numai o rezistenta pasiva impotriva infractorului, ci sa actioneze activ asupra tentativei de efractie sau jaf. Este momentul schimbarii de paradigma in conceperea solutiilor de securitate, fara a neglija metodele si tehnicile consacrate. Este nevoie de sisteme de securitate, care sa asigure protectia obiectivului inca din primul moment al declansarii efractiei sau jafului. Acestea sunt sistemele de securitate cu ceata, iar echipamentul care functionand independent sau in componenta altor sisteme de securitate este in stare sa asigure protectia rapida, eficienta si sigura a aproape oricarui tip de obiectiv este tunul de ceata.

Sistemul de securitate cu ceata

Standardul SR EN 50131-8:2010 defineste sistemul de securitate cu ceata ca:
• un echipament sau sistem intr-o carcasa protejata la sabotaj, care, la activare, produce o ceata artificiala densa, dintr-o rezerva consumabila, pentru a reduce vizibilitatea in aria protejata;
• parte a unui sistem de alarma la efractie si jaf armat;
• dispozitiv de securitate pentru descurajare, in cadrul securitatii cladirii;
• dispozitiv de reducere a criminalitatii in scopul protectiei oamenilor.  

Standardul a fost creat ca un instrument de lucru pentru societatile de asigurare, societatile instalatoare de sisteme de securitate, beneficiari precum si pentru organele de Politie, prezentand principiul si cerintele de functionare. El acopera aplicabilitatea si performantele si de asemenea prezinta incercarile si testele necesare pentru a asigura eficacitatea si fiabilitatea unor asemenea dispozitive de opacizare.
Conform standardului, scopul sistemelor de securitate cu ceata este de a reduce vizibilitatea in aria protejata, prin folosirea unei ceti non-toxice, astfel incat sa fie creata o bariera intre infractor si tinta infractorului.
Conceptul de baza al protectiei active cu ceata este de a face inaccesibile bunurile si valorile de protejat in asa fel incat acestea sa fie invizibile infractorilor sau agresorilor. Este activ deoarece actioneaza instantaneu la tentativa de efractie. In cazul atacului asupra unui obiectiv dotat cu sistem de alarma la efractie combinat cu sistem de supraveghere video cu circuit inchis TVCI, infractorul calificat isi va ascunde fata, astfel identitatea lui nu va putea fi stabilita. Infractorul care isi pregateste premeditat actiunea, cunoaste amplasarea bunurilor si valorilor in cadrul obiectivului. Stie ca are la dispozitie cateva minute sa isi duca la bun sfarsit actiunea si sa paraseasca locul faptei pana la sosirea echipajului de interventie, care in medie este de 5-7 minute (in cazul optim in care obiectivul este conectat la un dispecerat de monitorizare si interventie). Aceasta durata de timp este mai mult decat suficienta pentru un infractor profesionist. Pentru jefuirea unei case de locuit este nevoie de cca. 3 minute, in timp ce in cazul unei societati comerciale de doar 0,4 – 2 min.!
Scopul primar al sistemului de securitate cu ceata este realizarea protectiei fizice instantanee pana la sosirea echipajului de interventie. Pe perioada de timp in care infractorul este ocupat cu patrunderea in obiectiv sau dupa ce a intrat in obiectiv, tunul de ceata asigura protectia bunurilor si valorilor din spatiul protejat. Prin degajarea unei ceti opace, albe in spatiul protejat, orientarea devine imposibila.
Pentru obtinerea acestui efect, prin folosirea proprietatilor fizice ale aerului, trebuie introdusa o substanta reflectiva in atmosfera, care ramane in suspensie un timp cat mai indelungat si deviaza lumina reflectata de obiecte. Aceasta este sesizata de ochii umani prin reducerea vizibilitatii.
Practic substanta respectiva trebuie sa satisfaca si conditii de siguranta, deoarece este inhalata de oameni si este important ca aceasta sa nu fie daunatoare corpului uman si mediului inconjurator, respectiv sa nu deterioreze bunurile si valorile din spatiul protejat. Totusi pentru a evita depunerile datorita configurarii incorecte, trebuie sa se acorde atentia necesara proiectarii si amplasarii corespunzatoare a sistemelor de securitate cu ceata, tinand cont si de protectia dorita: focalizata sau totala/completa.
Producatorul trebuie sa furnizeze dovezi ca atat consumabilele, cat si ceata produsa nu prezinta un pericol toxic pentru persoane la utilizare normala precum si pe durata de viata a fluidului specificat, iar sistemul de securitate cu ceata folosit in conformitate cu instructiunile producatorului nu trebuie sa produca reziduuri daunatoare in aria de folosinta.

Efectul biologic al cetii de securitate

Fluidul din care se genereaza ceata nu se considera un amestec periculos deoarece nu contine componente periculoase, daunatoare corpului uman sau mediului inconjurator, fiind testat in laboratoare independente, certificate.

Efectul psihic al cetii de securitate

Scopul acestui articol nu include analiza mobilului si comportamentului infractional din perspectiva psihologica, aceasta analiza face parte din psihologia judiciara. Important de mentionat este insa efectul pe care il produce tunul de ceata asupra infractorului.
Infractorul, deoarece este constient ca, comite o fapta reprobabila, pe durata comiterii efractiei sau jafului armat se afla intr-o stare intensa de anxietate. Motivul anxietatii este frica de a nu fi prins si consecintele acesteia (privarea de libertate).
Sa vedem ce procese se desfasoara in infractor, in momentul in care tunul de ceata incepe sa functioneze. Acest eveniment neasteptat genereaza o stare de tensiune ce necesita rezolvare. Vazand ceata care se raspandeste rapid, incepe un proces automat, reflex, de aparare, de indepartare de sursa de pericol, de evitare a “capcanei”. Rapiditatea cu care se genereaza ceata duce la scaderea timpului de deliberare constient si forteaza infractorul sa ia masuri imediate.
In cazul in care suntem expusi la stres puternic, odata cu cresterea stresului, scad functiile cognitive, capacitatea de gandire, capacitatea de luare a deciziilor, controlul asupra capacitatii de actiune. In acest caz, aceste capacitati sunt preluate de actiuni instinctive.
Daca infractorul este pregatit si stie ca obiectivul este protejat cu sistem de securitate cu ceata, respectiv ca ceata care umple cu rapiditate spatiul protejat este inofensiva, va trata situatia mai calm. Dar nici el nu va dispune de un timp mai mare de cateva secunde, deoarece cu trecerea timpului, cantitatea de ceata generata creste liniar, respectiv vizibilitatea scade dramatic. In tot acest timp, valoarea pagubei datorita bunurilor si valorilor care pot fi sustrase din spatiul protejat va scadea radical.
Daca datorita imprejurarilor, infractorul pierde controlul asupra situatiei, aceasta poate genera senzatia neputintei de a iesi din situatia creata si astfel acesta poate intra in panica. Din acest motiv, tunul de ceata trebuie amplasat corespunzator, conform standardului SR EN 50131-8:2010, se recomanda ca sistemul de securitate cu ceata sa nu fie configurat astfel incat sa constituie o “capcana umana”, adica se recomanda sa nu aiba intentia de a prinde in cursa persoane sau de a impiedica fuga din obiectiv, in mod deliberat.

Efectul fizic al cetii de securitate

Odata cu declansarea tunului de ceata, vizibilitatea se reduce semnificativ, care conduce la pierderea capacitatii de orientare. Acest efect se poate amplifica prin utilizarea unui stroboscop. Lumina intermitenta care se disperseaza in toate directiile pe particulele mici de ceata, reduce capacitatea de adaptare a pupilei ochilor, astfel in scurt timp are efect socant asupra infractorului. Utilizarea stroboscopului este optionala, scopul sistemului de securitate cu ceata este scoaterea si mentinerea infractorului in afara spatiului protejat, descurajarea, dar in nici un caz socarea lui!

Evaluarea riscului

Utilizarea si amplasarea sistemului de securitate cu ceata vor fi stabilite in cadrul evaluarii riscului la securitatea fizica si a proiectului tehnic al sistemului de alarma la efractie si jaf armat, pentru a se asigura ca sistemul de alarma si sistemul de securitate cu ceata sunt integrate astfel incat sa se asigure cea mai buna detectie si acoperire, tinand cont de instructiunile specifice si recomandarile producatorului.
Ca parte a evaluarii de risc, se recomanda luarea in consideratie a timpului necesar ca ariile protejate sa devina opace vederii, astfel incat sa fie indeplinite cerintele beneficiarilor / asiguratorilor.

Utilizarea sistemelor de securitate cu ceata

Tunul de ceata se poate utiliza ca sistem de sine statator (stand-alone), dar uzual acestea se integreaza in cadrul sistemelor de alarma la efractie si jaf armat. In cadrul integrarii, tunul de ceata este in masura sa receptioneze semnale de comanda primare si secundare, prin inter-mediul carora se poate evita activarea datorita unei alarme false.
In afara orelor de program, tunul de ceata se activeaza la comanda sistemului de alarma la efractie. Pentru evitarea alarmelor false se poate utiliza un detector impotriva efractiei care poate fi unul pasiv in infrarosu, sau pentru imunitate ridicata la alarme false, un detector cu dubla tehnologie, infrarosu com-binat cu microunde.
La prima comanda de activare, incepe generarea de ceata si in cateva secunde spatiul protejat se umple cu o ceata densa care protejeaza instantaneu bunurile si valorile.
Pe durata orelor de program, tunul de ceata se poate activa cu ajutorul unui buton de panica fix sau mobil, astfel nu numai bunurile si valorile din obiectiv vor fi protejate, se va realiza si protectia impotriva amenintarilor care pun in pericol viata, integritatea corporala sau libertatea persoanelor.
De asemenea, pentru ca generarea de ceata sa nu produca alarme false in cadrul sistemelor de detectare si de alarma la incendiu, se poate programa o intarziere de 5 secunde, perioada de timp in care centrala de detectare incendiu poate intreprinde masurile necesare, de ex. poate dezactiva zonele corespunzatoare.
Sistemul de securitate cu ceata trebuie sa fie capabil sa comunice cu sistemul de alarma la efractie si jaf armat din care face parte. Sistemul de securitate cu ceata trebuie sa fie monitorizat astfel incat activarea lui, nivelul scazut de fluid sau o avarie sa genereze un semnal care trebuie sa fie transmis inapoi la sistemul de alarma din care face parte.
In cladirile cu mai multi ocupanti sau in obiective foarte mari cu arii interne protejate, sistemul de securitate cu ceata trebuie sa fie instalat astfel incat ceata sa fie retinuta cat mai bine posibil in ariile protejate, astfel incat sa nu se propage in zone publice sau in zone deschise, cu exceptia sistemelor de securitate cu ceata care sunt activate de catre sisteme de detectie a jafului armat.
Atunci cand un sistem de securitate cu ceata este folosit in situatii de jaf armat, se recomanda sa se ia in considerare urmatoarele:
• pompierii si echipajul de interventie sa fie informati ca un sistem de detectie a jafului armat are instalat un sistem de securitate cu ceata;
• sa fie efectuata o evaluare de risc referitoare la amplasarea si utilizarea sistemului de securitate cu ceata in situatii de jaf armat;
• sistemul de securitate cu ceata sa fie amplasat astfel incat ceata produsa sa se deplaseze de la zona tinta catre zona de iesire;
• sa existe insemne in obiectiv care sa informeze toate persoanele despre existenta unui sistem de securitate cu ceata instalat;
• personalul sa fie instruit despre folosirea sistemului de securitate cu ceata impreuna cu sistemul de detectie a jafului armat.

Utilizare generala a sistemelor de securitate cu ceata: magazine non-stop, magazine alimentare, de comercializare a bauturilor si articolelor de tutun, drogerii, parfumerii, farmacii, clinici private, magazine de articole muzicale, case de locuit, case de vacanta, etc.
Utilizare speciala, obiective care necesita securitate marita: magazine de bijuterii, case de amanet, case de schimb valutar, unitati financiar-bancare, ATM-uri, statii de alimentare carburanti, camere de armament, cazinouri, birouri, camere server, muzee, sali de expozitie, saloane de ceasuri, magazine de bricolaj, centre comerciale, saloane auto, companii de logistica, depozite, respectiv aproape orice obiectiv care depoziteaza bunuri de valoare ridicata care pot fi sustrase intr-o perioada scurta de timp.

Limitarile utilizarii sistemelor de securitate cu ceata

Dupa aprecierea mea, utilizarea tunului de ceata ca sistem independent, fara integrarea in cadrul sistemului de alarma la efractie, nu asigura nivelul de securitate corespunzator al obiectivului si probabilitatea alarmelor false este mult mai ridicata.
Totodata, directionarea cetii in spatiile exterioare sau deschise este greu de realizat, exista limitari in ceea ce priveste tipul obiectivelor ce se doresc a se proteja, de ex. protectia ATM-urilor amplasate in garile de calatori, unde dorim sa protejam doar anumite zone (protectie focalizata).

Avantajele utilizarii sistemelor de securitate cu ceata

Protectia activa cu ceata are numeroase avantaje, care pot fi fructificate in cazul protectiei obiectivelor diverse, de la case de locuit pana la obiective industriale. Cateva avantaje ale utilizarii tunurilor de ceata:
• pana la sosirea echipajului de interventie pot trece si 10-15 minute, scopul tunului de ceata este de a asigura protectia obiectivului pe toata aceasta perioada de timp;
• datorita efectului preventiv, contribuie la reducerea actelor de vandalism, care sunt doar partial acoperite de politele de asigurare;
• obiectivele din provincie, situate la distanta de zonele locuite sunt predispuse cu usurinta la efractii, timpul de interventie a echipajului de interventie fiind marit semnificativ;
• paguba produsa prin sustragerea de bunuri si valori se reduce semnificativ;
• dupa o tentativa de efractie, obiectivele protejate cu tunuri de ceata isi pot relua activitatea mai repede;
• in cazul a doua obiective invecinate, daca unul dintre ele este protejat cu sistem de securitate cu ceata, infractorul va alege obiectivul cu protectie mai scazuta.

Cel mai mare avantaj il consider aspectul uman. Este uman pe de o parte fata de infractor, acesta este doar fortat sa paraseasca spatiul protejat fara ca sanatatea lui sa fie afectata, pe de alta parte fata de mediul inconjurator, dupa aerisire ceata dispare fara urma din spatiul protejat. Totodata nu dauneaza plantelor, mobilierului, echipamentelor electronice sau altor bunuri sau valori aflate in spatiul protejat.
Odata cu impiedicarea tentativei de efractie sau jaf, investitia poate fi recuperata chiar multiplicat, iar in obiectivele protejate cu sisteme de securitate cu ceata, activitatea poate fi reluata mai repede, astfel nu numai pierderile rezultate din furtul bunurilor sau valorilor se reduc ci si cele aferente din lipsa profitului datorita inactivitatii. Datorita efectului preventiv ajuta si la reducerea actelor de agresiune asupra personalului sau de vandalism.
Sistemele de securitate cu ceata reprezinta o solutie de protectie agreata de organele de Politie si de societatile de asigurari. Ambele sectoare sunt deosebit de interesate de aceasta tehnologie de protectie cu ceata. De exemplu, obiectivele situate in provincie, situate la distanta fata de orase sau sate, sunt vulnerabile, timpul de interventie al echipajului de interventie creste simtitor, cu ajutorul implementarii solutiei de securitate cu ceata, gradul de securitate al obiectivului va fi marit semnificativ.
Tunul de ceata este in masura sa comunice, sa transmita si sa receptioneze semnale catre si de la sistemul de alarma la efractie si jaf armat si sistemul de detectare si de alarma la incendiu, astfel eventualele probleme de compatibilitate sau cele aferente alarmelor false vor fi evitate. Este o solutie de protectie rapida, activa, neasteptata pentru diverse tipuri de obiective.
Este important de mentionat ca menirea sistemului de securitate cu ceata nu este de inlocuire a serviciului de interventie. Scopul este de a asigura protectia obiectivului de la semnalarea evenimentului de efractie si pana la sosirea efectiva a echipajului de interventie. In acest timp, in functie de marimea obiectivului si numarul de tunuri de ceata instalate, in maxim 20 de secunde tunul de ceata face imposibila orientarea in spatiul protejat.
Utilizarea tunului de ceata reprezinta un progres si pentru serviciile de interventie. Infractorii studiaza obiceiurile de patrulare a echipajelor de interventie si cunosc exact cat timp au la dispozitie pentru derularea cu succes a efractiei sau jafului planificat.
Cu ajutorul sistemelor de securitate cu ceata se realizeaza protectia perfecta inca din primul moment al efractiei sau jafului. Timpul de interventie al echipajului este cel mai ridicat factor de risc, risc care astfel poate fi diminuat aproape la zero.

Anuarul Firmelor de Securitate 2017

AFS 2017_cop1

Testimoniale

Dan Alistar, director general Alistar Security: “Portalului securitatesiprotectie.ro ii urez mult succes in promovarea industriei, in educarea publicului si in cresterea audientei.”

Valeria Bianu, consultant Sectia Comerciala a Ambasadei Suediei: "Dorim sa multumim si sa felicitam echipa Klaus Media Press pentru promptitudinea si profesionalismul cu care ne-au sprijinit in proiectul nostru! Speram ca acesta sa prinda viata si, astfel, sa avem ocazia sa colaboram impreuna cu echipa Klaus Media Press si pe mai departe! Felicitari, avem nevoie de profesionisti ca dvs!"

Mariana Morar, director Morar Paza si Protectie: "Anuarul Firmelor de Securitate si portalul www.securitatesiprotectie.ro sunt doua produse media utile si necesare pe piata de securitate privata din Romania"

Abonare la newsletter

Avem 17 vizitatori și niciun membru online